L’any 2007, l’Ajuntament de Botarell, conjuntament amb l’Associació de Joves Pedra Fita, impulsa la creació d’una parella de gegants que encarreguen a un artista local, en Víctor Anguera.

Durant els anys següents, membres de l’Associació de Dones i de l’Associació de Jubilats, col·laboren en la confecció dels vestits.

Abans de la Festa Major de Sant Llorenç de 2010, els gegants ja estan llestos però sense nom. Així doncs, el dia 10 d’agost de 2010 l’Ajuntament els presenta en societat a la sala del Castell i es procedeix a la votació dels seus noms entre el veïnat de Botarell, resultant guanyadores les opcions d’Aura i Mestral.

Després d’això es realitzen diverses proves per tal de fer-los ballar i es detecten algunes deficiències que cal arreglar.

Mentre es porten al Manel Llauradó (constructor de gegants i imatgeria festiva de Reus) per ser adequats, un grup de gent comença a tirar endavant la creació de l’entitat, que donarà forma jurídica als gegants, i els cursos de gralla i timbal per tal d’acompanyar-los una vegada reparats.

Durant el mes de maig de 2011 es constitueix legalment l’Associació Colla Gegantera de Botarell i el 14 d’agost del mateix any es presenten en societat els Grallers i Timbalers de la Colla Gegantera que aniran fent actuacions tot el que queda de temporada i també durant els inicis de la següent, tot esperant que finalment es puguin estrenar els gegants.

Serà el 3 de juny de 2012 quan finalment es va dur a terme el bateig de l’Aura i el Mestral. En el mateix acte també es va fer la presentació en societat del Drapet i els 6 capgrossos que l’acompanyen, obra d’en Joaquin Carmona i d’en Paco Ortega, amdós membres de la Colla Gegantera.

El mes de setembre de 2012 l’Ajuntament aprova el decret de cessió de la parella de gegants a la Colla Gegantera de Botarell.

No serà fins al 6 de juny de 2015, amb motiu de la III Trobada Gegantera de Botarell, que el gegant Mestral apadrinarà el Drapet. Al seu torn, el Drapet apadrina el Manetes, una rèplica en petit del gegantó Drapet, regal dels Reis Mags de l’Orient a l’Isaac, un membre de la Colla que té 5 anys. Aquest mateix dia, l’Aura també apadrina el Gegantó Japonès de Reus. Gegantó que fa ballar en Pere, un nen de 8 anys.

El dia 28 de juny de 2015, amb motiu de la cercavila de la Festa Major de St. Pere de Riudecols, la Colla Gegantera d’aquesta vila, fa padrina d’aquesta colla la nostra Colla Gegantera, conjuntament amb la Colla Gegantera de l’Institut Pere Mata de Reus.

D’ençà que va començar a caminar l’entitat el 2011, han estat moltes les poblacions que han recorregut els seus músics i gegants:

2011 2012 2013 2014 2015
Les Borges Blanques Aitona Monestir de Montserrat Reus- Plaça Llibertat Vila-Seca
Almoster Masquefa Reus- Institut Pere Mata Valls Valdealgorfa (Terol)
Gimenells Sta. Coloma de Queralt Montbrió del Camp Perafort Reus- Correbars
El Pla de Sta. Maria Prades Reus- Barri La Pastoreta Tarragona- Rambla Nova Montbrió del Camp
Montoliu de Lleida Les Borges del Camp Riudecanyes Tarragona- El Serrallo Riudecols
Santes Creus Riudecanyes El Lloar Bràfim Camp-redó
Almoster El Pla de Sta. Maria Poboleda Reus- Plaça Llibertat
Gimenells Les Borges del Camp Les Borges del Camp La Riba
El Pla de Sta. Maria Falset Les Borges Blanques Colldejou
Alforja La Selva del Camp Els Guiamets
Gimenells Gimenells Tarragona- St. Pere i St. Pau
El Pla de Sta. Maria Fraga (Osca) El Vendrell
Saragossa Fraga (osca)
El Pla de Sta. Maria El Pla de Sta. Maria
La Riba

 

A part d’això, també es poden veure, cada any, els grallers i timbalers acompanyant a SS MM els Reis d’Orient en la seva arribada a Botarell, així com en la rua de Carnaval o  en l’arribada de la Flama del Canigó.

Els gegants es poden veure ballar per la Festa Major de la Candelera (el diumenge més proper a aquesta festivitat), el dia 1 de maig per la festa de la gent gran, i el dia 15 d’agost, coincidint amb la Festa Major de Sant Llorenç.

La Colla Gegantera de Botarell també organitza cada any, el primer dissabte de juliol, la seva Trobada Gegantera on hi participen gegants d’arreu  del país, i d’altres actes culturals puntuals com poden ser exposicions, xerrades, concerts…

Presència de la Colla Gegantera de Botarell a la xarxa:

Facebook:       www.facebook.com/auraimestral

Twitter:           @auraimestral

Youtube:          www.youtube.com/auraimestral

Web               www.auraimestral.com

Dades de contacte:

President:        David Ferré Sentis

Telèfons:          658806324 – 616615589

e-mail:           auraimestral@gmail.com